Serie om mellankrigstiden i Europa

Krieg der Träume – eller Clash of Futures på engelska – är kanske det bästa som gjorts om mellankrigstiden i Europa.

Den här serien är baserad på dagböcker och brev. Den följer personer som genomlevde de här åren, personer som funnits på riktigt. Det är en så kallad dramadokumentär.

Den tyske matrosen Hans Beimler gör myteri i slutet av första världskriget. Männen beordras till ett sista ”ärorikt anfall” mot den brittiska flottan, men matroserna vägrar dö för ingenting.

Så börjar den tyska revolutionen 1918. Beimler blir kommunist och får uppleva ytterligare tre tyska revolutioner, insidan av nazisternas koncentrationsläger och Spanska inbördeskriget.

Hela Europa dras in i strömvirveln, och ur denna suger serieskaparna ut den polskfödde skådespelaren Pola Negri, nationalisten och frikåristen Rudolf Höss, journalisten Elise Ottesen som hjälper gruvarbetarfamiljernas kvinnor i Grängesberg, fabrikören Silvio Crespi som tappar sin naiva humanism och ansluter till fascisternas klasskrig mot arbetarna.

Och så fortsätter det med öden från Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike, Polen, Sverige, Sovjetunionen…

Man befinner sig nästan där i den smutsiga, hungriga och våldsamma vardagen. Eller på överklassens överdådiga fester med klingande glas och jazzmusik. Allt varvas med dokumentärfilm och citat från människor som var där.

Men det finns ingen berättarröst. Alla som kollar serien får dra sina egna slutsatser, och det är mycket tacksamt.

Tyvärr har den bara engelsk text. Man uppskattar den säkert också mer med vissa historiska förkunskaper, men den är klart sevärd för alla. Se trailern nedan och streama den gratis här.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*