I veckan sände Uppdrag granskning ett reportage om Christian Wikström, som 26 år gammal dog på ett Peab-bygge i Stockholm. Bristerna var tydliga men bygget hetsades fram.
Idag vill ingen ta på sig ansvar. Alla skyller på varandra. Ingen åtalades heller för olyckan.
Det påminner om Lindomefallet där två män slog ihjäl en 89-årig och undkom mordåtal genom att skylla på varandra. Reportaget visar chefer som påverkar polisutredningen och antyder att Wikström mer eller mindre tog livet av sig.
Mellan 2008 och 2014 dog 73 arbetare på jobbet. 15 fall ledde till åtal och 5 till fällande dom. Det är inte direkt hårda straff. Ingen får fängelse. De absolut vanligaste straffen för att vålla någons död på jobbet är villkorlig dom och böter. Vill man ha ihjäl någon ska man anställa dem först.
Samtidigt som Uppdrag granskning sänder programmet frikänner Övre Norrlands Hovrätt alla inblandade efter olyckan i Vitåforsgruvan 2010. Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara störtade ner i ett schakt och krossades mot marken. Fallet kom upp i rätten först fem år senare.
Man undrar vad ett arbetarliv kostar? Oftast ingenting. Det finns fler på stan, som folk brukar säga.
Mamman och hustrun till de omkomna i Vitåforsolyckan lämnar Sverige med den kvarvarande familjen. ”Jag vill inte att mina barn ska växa upp med att man ska behöva dö på jobbet utan att någon tar ansvar för det”, säger hon till NSD.
Att ingen tar ansvar betyder att det kommer hända igen. Om och om igen. Vi och våra skyddsombud måste verkligen ta oss en tänkare över det här. Vad händer när verkligheten trasar sönder allt fint tal om säkerhet?
De flesta olyckor verkar drabba underentreprenörer. Vi måste bryta ner gränserna mellan olika arbetare och våga säga ifrån. Det spelar ingen roll vad det står på jackan, vi är alla arbetare. När det gäller liv och död finns inga kompromisser.
Se reportaget En arbetares död.
Leave a Reply