”Det är facklig renhet ni ska ha!”

I den klassiska dokumentären om Gruvstrejken -69 står en upphetsad ombudsman i talarstolen. Han försöker övertala arbetarna att avbryta strejken. När de buar ut honom får han frispel och skriker så spottet flyger.

Facket valde fel sida i Gruvstrejken. Det viktiga var inte att gruvarbetarna fick igenom sina krav, utan att de följde stadgar, lagar och avtal. Facket ville bevara samförståndet med arbetsköparna och försökte på alla sätt sabotera strejken. Dit ledde deras ”fackliga renhet”: de blev strejkbrytare.

När fackets viktigaste uppgift är att leverera arbetsfred, blir arbetare som hotar samförståndet de värsta fienderna.

2017: LO-facken kan ta inte ställning för arbetarna i Göteborgs containerhamn. ”Facklig renhet” före arbetarsolidaritet. Hamnarbetarna är fräcka nog att ha ett eget, medlemsstyrt fack och dessutom strejkar de ibland. Tänk om det sprider sig? Några LO-fack stödjer öppet Svenskt näringsliv och en del förespråkar lagförbud mot bökiga arbetare.

2018: I tre år har gruvfacket retirerat mot LKAB. Ändå känner sig ombud rädda för arbetarprotester och kallar fristående arbetarmöten ”uppvigling” – istället för att använda arbetarnas mobilisering till sin fördel i förhandlingarna. ”Facklig renhet” kräver att gruvarbetarna sitter still i båten.

Den svenska modellen kunde inte lösa upp knutarna i LKAB på 60-talet, den är direkt förrädisk i hamnkonflikten och har bara lett reträtter i Malmfältens gruvor.

Det är inte lätt att jobba fackligt idag. Men riktiga socialister försöker ena arbetarklassen, göra den aktiv och öka solidariteten. Facket ska vara en del av klassen – utan skilda intressen, utan välavlönade ledare och ombudsmän. Ett fackligt uppdrag är ingen ”tjänst” man lökar på utan ett hedersuppdrag så länge man har förtroende. Det handlar om att bättra styrkeförhållandena mellan arbete och kapital.

Den svenska modellen sätter griller i huvudet på folk. I verkligheten går lyckade förhandlingar och kampberedskap hos arbetarna hand i hand. I verkligheten måste ”förtroendevalda” som går över till motståndarna plockas bort.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*