En konferens i Göteborg?

Nyheterna från Göteborg tyder på att bolaget APM bestämt sig för att få hamnarbetarna på knä. Idag inleds ett nedskärningsprogram som tar sikte på avveckla ett hundratal hamnjobb innan sommaren.

Precis som i andra industrier ska nedskärningar på något obegripligt sätt höja produktiviteten. Precis som i andra industrier genomförs de utan hänsyn till arbetsmiljö och hälsa.

Det finns mycket att säga om den årslånga konflikten i Göteborgs hamn, men det värsta är nog den svenska arbetarrörelsens tystnad.

Vi förstår att det finns en rivalitet mellan Transport och Hamnarbetarförbundet, konstigt vore väl annars. Men vi lägger oss inte i det. Den här konflikten handlar inte om det. Att LO-förbunden låter det stå i vägen för solidariteten med utsatta arbetare är skandalöst.

Det är inte svårare än att vi stödjer arbetarna mot Maersk-koncernen. Varför? Därför att vi utsätts för liknande press och vet hur det är att stå ensamma. Vi minns om inte annat strejken 2007 och alla lögner som florerade då.

Under vår insamling till Göteborg stötte vi på den här sortens efterblivenhet. Det fanns gruvarbetare som tog parti för APM och Maersk, som ville smutskasta hamnarbetarna – för att komma åt oss som samlade pengar.

Det är synd om sådana ”arbetare”. Det är synd om LO-förbund som helt tappat klasskompassen. De kan lika gärna ta parti för arbetsköparna, allt beror på vad som ger dem vinning. Det finns inga principer och ingen heder.

Hamnarbetarna verkar inte få stöd från de andra facken. Men kanske från deras medlemmar?

Vi har pratat om en solidaritetskonferens i Göteborg. Bjud direkt in stålarbetare, hamnarbetare, gruvarbetare, livsmedelsarbetare, bilarbetare, tvättarbetare, oljearbetare, skogsarbetare och så vidare.

Tänk er delegationer från olika delar av landet som sätter sig på tåget, alla med ett gemensamt mål. Vi gör en medial grej av det och kliver av i Göteborg med yrkesredskap i händerna. Vi kommer med gruvhjälmar och fyllhammare.

En arbetarkonferens kan vara det som behövs när APM ångar vidare och de andra facken bara samtycker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*