En länkrörelse för arbetare

Idén med en länkrörelse är fantastisk. Den har använts av missbrukare som hjälpt varandra till nykterhet där samhället brustit i sitt ansvar. Men idén är större än så. Länkar som sammanfogas till en kätting blir uthålliga, starka, omfattande…

Det är precis vad arbetare behöver idag. En självständig länkrörelse, där vi kan bygga solidariteten utan att andra lägger sig i.

Situationen är ungefär likadan på alla industriarbetsplatser. Från arbetsköparna kommer vågor av attacker mot arbetstider, löner och förmåner, bemanning och arbetstakt. I slutändan förstår alla att detta påverkar arbetsmiljön negativt.

Vi får inte vara naiva. Arbetsköparna vet precis vad de gör. De har snackat ihop sig och försöker spela ut oss mot varandra. Kollektiv mot kollektiv, arbetare mot arbetare. De vill att vi ska slåss mot varandra. Söndra och härska är deras motto.

I den pågående hamnkonflikten blir allt tydligt. APM Terminals vill krossa kollektivet i en av Göteborgs hamnar. ”Arbetsgivarorganisationen” Sveriges Hamnar försöker isolera Hamnarbetarförbundet i alla hamnar från Norrlandskusten till Helsingborg. Regeringen börjar utreda strejkrätten. LO ser chansen att bli av med en facklig rival.

Alla gaddar ihop sig mot hamnarbetarna – därför måste vi gadda ihop oss med dem.

En solidaritetsrörelse med fötterna stadigt på arbetsplatserna kan byggas runt hamnarbetarna. Vad säger egentligen arbetarna på SKF:s fabriker och i LKAB:s gruvor? Vad tycker volvoarbetarna om att hamnkollektivet överges? Elektrikerna och byggarna brukar vara på tårna – visst inser de att de står näst på tur?

Vi kan bygga en länkrörelse runt hamnarbetarna. Vi försvarar inte bara deras villkor, utan lika mycket våra egna. Varje kollektiv en länk: vi bildar kommittéer dit alla arbetare är välkomna, även de som sparkats ut i arbetslöshet eller aldrig släppts in, som situationen är för många invandrade bröder och systrar.

En länkrörelse kan inte ersätta facken. Kommittéerna byggs inom och mellan facken för att underlätta solidariteten. Det skulle stärka vår organisering. Det spelar ingen roll vilket förbund man tillhör, alla som vill stärka kedjan av solidaritet är välkommen att göra det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*