Igår hade IF Metall sitt avtalsråd och utåt sett brukar det låta ungefär så här:
Avtalsrådet med 200 arbetare från olika industrier beslutade enhälligt att anta kraven på löner, arbetstider och pensioner som IF Metall ska driva i förhandlingarna om kollektivavtal. Vi är starka tillsammans!
Så här ser det ut i verkligheten.
Medlemmarna vet inte vad avtalsrådet är, eller att avtalsrådet bara får ge rekommendationer till förbundsstyrelsen.
Medlemmarna vet inte när avtalsrådet träffas och hur man ska påverka det. Av 200 motioner som redovisats inför avtalsrådet 2016 föreslog förbundsstyrelsen bifall på ett mycket litet antal.
Medlemmarna vet inte vilka som sitter i avtalsrådet och hur de kommit dit. Samma sak med förhandlingsdelegationerna.
Inför avtalsrådet hålls träffar på arbetsplatserna för att lyssna av medlemmarna. I år ska 1150 enkätsvar och 133 träffar garantera ”den demokratiska processen.” Men IF Metall har 317 000 medlemmar på 11 500 arbetsplatser…
Den här sortens kritik brukar avfärdas snabbt. Alla kan ju inte rösta om allt? Vill medlemmarna ha information och engagera sig så är det ingen som hindrar dem!
Men avtalsprocessen är en avspärrad domän för den förkrossande majoriteten av medlemmarna. De saknar riktigt inflytande över krav och förhandlingar. De får inte ens rösta om avtalet när det är klart.
De ser detta som fackpamparnas återkommande spektakel. Det snackas om kamp men i slutändan blir nästan alla besvikna. I avtalsprocessen är medlemmarna statister medan ”fackgubbarna” gör sin grej.
Om vi menar allvar med ett avtalsråd för industriarbetarna så ska det åtminstone:
1. Vara öppet för fler. Välj representanter direkt från arbetsplatserna utan att blanda in klubbar och avdelningar – ett massmöte för landets industriarbetare skulle visa vår styrka i antal.
2. Fatta beslut som binder förbundsstyrelsen. Bort med fördomen att medlemmar inte förstår sitt eget bästa. Vi kan inte alla siffror om företagens konkurrenskraft – men vi kan priserna på mat, boende och bensin.
3. Kunna tillsätta och avsätta förhandlingsdelegationer. Vi vill ha lojala förhandlare som lever likadant som oss. De kommer att säga sanningen när till exempel en förhandling nått vägs ände och vi måste ta en fajt.
Leave a Reply