Fortsätt självorganisera

Det heter att när LKAB nyser blir Malmfältens verkstäder förkylda. Men den här gången har LKAB:s personal fått de värsta bandagen. Den här gången blev det en nysning på stan och förkylning innanför grindarna.

Vi känner väl till det som hänt med bemanningen, förmånerna, lönetakten, arbetstiderna. Det faller under rubriken ”personalpolitik” och går ut på att maximera produktionen och minimera kostnaderna.

Men vi känner också till avancemangen som gruvarbetarna gjort. Många, många har blivit aktiva på sina arbetsplatser. Vi började prata mellan orterna och hålla egna möten när LKAB lyckades splittra fackklubbarna gång efter annan. Allt detta är lovande för framtiden.

Just nu har många valt att engagera sig fackligt. Nya ansikten kandiderar till gruvklubbarna. Motioner skrivs till styrelser och årsmöten. Förtroendevalda uppvaktas och kritiseras när de brister i sina uppdrag, precis som det ska vara.

I bästa fall kan vi få igång en växelverkan mellan fackligt arbete och självorganisering, där det ena bygger det andra. Men här finns också en fara för dem som tror att fackval löser alla våra problem.

Bakom varje bra förtroendevald finns aktiva och kämpande medlemmar. Förtroendevalda som saknar detta tuggas snabbt sönder av bolaget och byråkratin. Fackliga ombud behöver drivas framåt och backas upp av självorganiserade arbetare.

Om vi på arbetsplatserna fortsätter snacka ihop oss och planera, då kan vi stärka upp fackklubbarna. Då kan facket bli en kraft som sprider enighet, handlingskraft och solidaritet. Det skulle i sin tur stärka självorganiseringen.

Men det finns inga allsmäktiga ledare för oss, inga ”Jesus från Soppero”. När det gäller fackliga ombud finns det bara två sorter: de som hjälper arbetarna att organisera sig till kamp, och de som hjälper bolaget och byråkratin.

Låt oss göra allt för att få den första sorten, men också inse att det bara är början på vår resa. Dagen efter årsmötena fortsätter vi framåt med självorganiseringen – för i slutändan hänger allt på det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*