Hamnarbetarna behöver hjälp!

En konflikt pågår i Göteborgs hamn. Maersk-koncernen som driver hamnen har en aggressivt antifacklig linje som gjort att bland annat Unionen lagt ned sin verksamhet.

Hamnarbetarna har två fack att välja på, Transport och Hamnarbetarförbundet. Transport är med i LO och har kollektivavtalet i hamnen. Men i Göteborg är 85% av jobbarna ändå medlemmar i Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundet har länge försökt få egna kollektivavtal.

Maersk och dotterbolaget APM Terminals motarbetar förtroendevalda och har varslat 30 arbetare. De flesta varslade är med i Hamnarbetarförbundet men deras ombud får inte företräda dem i uppsägningsförhandlingarna.

Hamnarbetarna har organiserat flera strejker och en övertidsblockad under hösten och vintern. Medlare har varit inkopplade men utan resultat.

Maersk vill ändra lagstiftningen och förbjuda fack som saknar kollektivavtal att strejka. De har starkt stöd från Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna. Nu vill även regeringen utreda ytterligare förbud mot strejkrätten.

Konflikten handlar om rätten att organisera sig fritt och bli företrädd av dem man valt. Den har dessutom eskalerat till att handla om att försvara jobben. Hamnarbetarna i Göteborg behöver vårt stöd.

De behöver ekonomiskt stöd för att hålla ut. Det handlar både om kostnaderna för att sprida information om konflikten och framtida strejker. Konflikten kan bli långvarig och berör oss alla.

Vi startar därför en insamling från gruvarbetarna i Malmfälten.

•    För rätten att organisera sig fritt och sluta kollektivavtal
•    För att Maersk och APM Terminals ska respektera hamnarbetarna
•    För att regeringen ska ge fan i resterna av vår strejkrätt

Vi har ännu inget gironummer men bidrag kan sättas in på bankkonto eller swish. Kontakta oss för kontouppgift och nummer. Insamlingen pågår till 1 mars och redovisas efter det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*