”Han som bestämmer”

I morse meddelade tidningarna att Göran Persson ska bi ny ordförande för LKAB. Man tar sig för pannan.

Persson var statsminister 1996-2006 och ledde socialdemokraterna ungefär samma tid. Redan då hade han en lång politisk karriär bakom sig som kommunalråd i Katrineholm, riksdagsledamot, skolminister och finansminister.

Med karriär menar jag just karriär: han är inte den sortens socialdemokrat som hållit sig lojal till rörelsens arbetare, till de utsatta och maktlösa. Efter sin politiska karriär blev han öppet kapitalets man. Han har varit lobbyist för vapenindustrin, ordförande för Sveaskog och bor numera i en herrgård.

Han är känd för sin patriarkala stil. ”Han som bestämmer” tog sig ofta rätten att kommentera både vänners och fienders intelligens, utseende och förmågor på nedlåtande sätt. Hans ledarskap byggde mer på tvång än förtroende om man ska tro journalisten Erik Fichtelius närgågna tv-reportage (se Perssons highlights här).

Vi kan inte veta varför regeringen gör honom till ordförande för LKAB. Mikael Damberg var politisk assistent åt statsminister Persson. Tjänster och gentjänster? Får den gamle elefanten en kyrkogård att dö på här?

Det kan också vara så att Persson ska skynda på de radikala förändringar av bolaget som pågår. Får arbetarna nu en fast hand, med skit under naglarna efter den smutsigaste sortens maktkamp, som har kramat avtryckaren mer än en gång tidigare?

Hur det än må vara, så kan vi konstatera en sak: det finns inget gott att vänta av denna utnämning.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*