Rikta gruvlamporna mot makten

Gruvarbetarna har länge varnat för koncernledningens sätt att driva företaget.

Flera yrkesgrupper i LKAB jobbar sedan länge strikt efter säkerhetsföreskrifterna – med följden att de anklagas för maskning, åker in och ut på enskilda samtal, får varningar och hotas med sparken. Namninsamlingar mot personalpolitiken snurrar på arbetsplatserna. Övertidsblockader, protestbrev och protestmöten avlöser varandra.

Hade bolaget ägnat mindre tid åt att jaga kritiker och istället tagit till sig kritiken, skulle denna olycka kanske aldrig hänt. Precis som arbetarna i Svappavaara skriver i sitt brev.

Men den hände och nu vill bolaget blicka framåt. Invänta utredningarna, säger direktörer och huvudskyddsombud tillsammans. De vill segla vidare i lugna vatten. Inom några år kommer så en utredning men då är de ansvariga redan långt borta i horisonten.

Vi kommer inte att tillåta det. Det blir inga lugna vatten förrän koncernledningen tagit sitt ansvar.

Inget kan göra olyckan till Julia Markströms eller personalens fel. Det finns en särskild plats i helvetet för dem som nu gör anspelningar på ”egenansvar” och ”bristen på felanmälningar”. Människor som jobbar med detta vet att arbetsmiljöansvaret ligger hos den så kallade arbetsgivaren. De försöker bara blanda samman korten.

Som direktör Magnus Arnkvist. Han hävdar till och med att tillbud saknas från liknande händelser. Samtidigt säger personalen att tillbuden kan staplas i högar. Vem talar sanning? Det är dags att koncernledningen skapar klarhet och svarar utförligt på frågorna från Svappavaara.

Bolagen vill gärna överföra arbetsmiljöansvaret till de anställda. Det är vad kampanjer som Säkerheten först går ut på.

Ansvaret tar vi inte – inte så länge direktörerna sitter på börsen och den beslutande makten. Men vi kommer aktivt att inspektera hur ansvaret efterlevs, resa kollektiva krav och stoppa verksamheten där det behövs. Precis som i Svappavaara. Det är arbetarkontroll är i praktiken.

Arbetarkontroll säkrar arbetsmiljön. Rikta gruvlamporna mot makten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*