Rör inte vår rörelse

Social kontroll behövs där en minoritet exploaterar en majoritet. Den är alltid starkast omkring arbetarklassen, som ska styras i varje liten del av sitt liv.

Tidigare samhällen har också använt seder, lagar, kultur, religion och – förstås – det stående hotet om våld, förföljelse och fattigdom för att hålla befolkningarna i schack. Men arbetarklassen är speciell och därmed även kapitalets kontroll.

Det unika för arbetarklassen är att den tidigt organiserade sig oberoende. De gamla formerna av kontroll räckte inte när fackföreningarna, partierna, bildningsförbunden och hyresgästföreningarna växte fram. Kapitalet behövde andra metoder för att kuva och avleda arbetarnas organisationer från sina ursprungliga mål.

Man vände sig till bättre beställda skikt inom arbetarklassen. Arbetareliten med högre löner och friare arbetsvillkor var mer samarbetsvillig. Det var även arbetarbyråkratin, som med tiden fick en egen vilja och egna intressen. De spelade rollen som främmande makts agenter inom rörelsen, och snart märktes deras inflytande i partiprogram och sjunkande medlemsaktivitet.

Det ska vi påminna oss om när vi 2018 ser bolag försöka tysta eller köpa stridbara arbetare, både förtroendevalda och medlemmar. Samma i hamnarna som i gruvorna som på byggena. Bolagen kämpar – nu som då – om kontrollen över våra organisationer eftersom det ger kontroll över lönearbetet.

Men nu finns ingen arbetarelit att tala om. Byråkratin är gammal och svag. Kapitalet har tappat sina stödjepunkter inom arbetarrörelsen och vi kan gå tillbaka till rötterna. Varje försök att utifrån påverka våra organisationer, de ledare vi väljer och sätten vi kämpar måste slås tillbaka bestämt. Den som låter sig köpas får en spark i arslet.

Här finns inga kompromisser – rör inte vår rörelse, vi försvarar vårt oberoende.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*