Samla tjejerna

Gruvtjejer får ta mycket skit på jobbet och här är vår lista på saker som måste fixas. Mer uppmärksamhet åt våra frågor!

1. Trygg som förälder – ingen ska sväva i ovisshet. En del har inte kvar jobbet efter sin föräldraledighet, det saknas arbetsuppgifter för gravida och sjukskrivningar resulterar i inkomstbortfall. Många problem är kopplade till föräldraledighet och graviditet.

2. Trygga anställningar. Det jobbar inte så många tjejer i gruvorna. Ännu färre blir det efter personalminskningar, eftersom vi ofta kommit in sist vilket också innebär först ut. LAS har sina fördelar men det bästa vore att inte skära ner alls. Vi ska väl ändå höja produktionen och det gör man inte utan personal.

3. Tjejer på alla arbetsplatser. Att det ännu finns arbetsplatser utan tjejer är rena medeltiden. Finns det ett enda rimligt skäl för det? Det finns inga jobb som inte tjejer klarar om man ordnar rätt förutsättningar. Varför gör man inte det?

4. Rätt utrustning, kläder, hjälpmedel. Alla tjänar på att det finns rätt grejer. Förslitningsskador på jobbet skulle minska markant och färre skulle klaga över sina onda ryggar och dåliga knän. Det skulle öppna upp de sista manliga domänerna.

5. Nolltolerans mot sexism. Vi tolererar inte en klapp på rumpan, skämt om disken på jobbet eller sexting från chefen. Vi tror att vi är ensamma, att det som hände egentligen inte hände och att vi överdriver situationen. Det är det som sägs till oss. Men ingen ska tolerera sexism och det är vi som bestämmer var gränsen går.

Vi behöver snacka ihop en tjejgrupp för gruvisar där vi kan hjälpa varandra. Det spelar ingen roll vilka firmor vi jobbar på, vi kan mötas varje månad och välja talespersoner senare.

Alla tjänar på att alla har det lika. Vi börjar med att riva hierarkin som säger att män ska ha större fri- och rättigheter än kvinnor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*