Stå upp för arbetsvillkoren i Malmberget

Den gemensamma nämnaren mellan farliga förädlingsverk i Svappavaara, en borttappad malmkropp i Kiruna och en pinsam personalpolitik i Malmberget? En ledning som jagar kortsiktig lönsamhet.

För två veckor sedan rapporterade media att LKAB skulle lägga ut en del av Malmbergsgruvan på entreprenad. Det skulle innebära att 47 egna anställda omplacerades. Orsaken sades vara att de inte uppnått produktionsmålen.

Bolaget har sedan ett par år försökt både öka produktionen och minska kostnaderna, och det finns i stort sett två sätt att uppnå det.

Ett långsiktigt där man investerar i personal och utbildningar, maskiner och utrustning, metodutveckling och anläggningar med den senaste tekniken. Ett kortsiktigt där man ”svettar” de anställda med längre arbetstid och högre arbetstakt men låter förutsättningarna för arbetet vara oförändrade eller försämrade.

Det enda som kommit ut i LKAB:s verksamheter är ”svettning”. Och det är precis vad det handlar om i Malmberget.

Raslastarna i Malmberget har fått ordentligt förlängd maskintid och punktmarkeras i arbetet. Med en osande doft av DDR* kallas de in på ”korrigerande samtal” när de uppträder på oönskade sätt. Hur detta upplevts av arbetarna kunde vi läsa här i våras.

Det enda raslastarna kan anklagas för är att jobba enligt bolagets säkerhetsföreskrifter. Möjligen också för bristande entusiasm över försämringar. Anklagelserna mot ledningen är betydligt allvarligare.

Istället för investeringar kommer fortsatt dumpning av arbetsvillkoren, och inte bara i Malmberget. En privatanställd gruvarbetare kommenterade affären med att ”vi jobbar över rasterna och kastar ut gasvarnarna när de larmar för annars blir vi arbetslösa”.

Entreprenad tas in för att produktionsmålen är oförenliga med dagens arbetsvillkor. På det sättet kan man kringgå gruvornas kollektivavtal, åsidosätta facket (privatanställda tillhör inte Gruvfyran) och skjuta undan ansvaret för arbetsmiljö och anställningsskydd.

Vi har sett vad den sortens kortsiktighet leder till. Men precis som i Svappavaara skyddsstoppar vi arbeten som är farliga, eller riskerar att bli det, oavsett vad det står på arbetarnas överdrag.

* DDR var det officiella namnet på Östtyskland

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*