Vi behöver ett centrum

Malmfältens 3000-4000 gruvarbetare behöver ett samlande centrum. Vare sig de jobbar åt LKAB, Boliden eller något mindre företag är det läge att kroka arm med varandra.

De senaste åren har många surdegar jäst till sig. Det har skrivits mest om bunken som Jan Moström knådar i, men gruvindustrin är större än LKAB. Förhastade omorganiseringar, förlorade förmåner, uppgifter om korruption, miljöförstöring, diskriminerande lönefördelningar, felaktiga investeringar, förlängda arbetstider och uppsägningar har farit fram på olika håll.

Idag utkämpas en seg försvarsstrid om arbetsvillkoren. Den behöver samordnas, och arbetarna måste själva bilda ett centrum för samordning. Det får vara färdigstökat i gruvorna. Produktionen måste sättas under arbetarkontroll så att den inte missköts.

Men det är också frågan om Malmfältens framtid. De flesta tänkande människor inser det orimliga i att våra naturrikedomar får aktieägarnas plånböcker att svälla medan samhällena går på knäna. Vinster och sponsorpengar forslas bort, statliga verksamheter lägger ner, stadsomvandlingar blir fasader för avveckling.

Alla ska kunna tjäna sitt bröd och få en bostad utan att bli skuldsatt över öronen. Ingen ska behöva märka ut parkeringsfickor inför BB-resan. Tågstationer, butiker att handla i, fungerande flygplatser är rena nödvändigheter.

Gruvarbetarna måste ta striden för alla som bor och lever här. Malmfälten utarmas av samma orsak som gruvarbetarna pressas på mer obetalt arbete. Exploateringen har ökat dramatiskt. Och erfarenheten visar att bara gruvarbetarnas engagemang och kampvilja kan ändra på det.

Tro inte på politiker som utnyttjar missnöjet för att vinna nästa val, de står handfallna inför bolagen eller fjäskar om vem som erbjuder ”bäst företagsklimat”. Endast gruvarbetarna kan se till att pengarna stannar i Malmfälten.

Val behöver hållas på arbetsplatserna eller på stormöten. Företrädare som från hjärtat kan tala för gruvarbetarna ges uppdraget att bilda lokala kommittéer. Gruvarbetarna måste organisera sig självständigt. Lokala kommittéer kan tillsammans skapa ett centrum för Malmfältens framtid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*