Nazisterna kom till Boden

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är ett hopkok av borgerlig revanschpolitik och desperationen hos unga män i samhällets rännsten. 1 maj skulle de visa sin styrka i Boden. Det blev en uppvisning av mänsklig tragik.

Tillresta ”motståndsmän” varvades med trashankar, paketerat med paroller från månen och stora doser martyrskap. 100 nazister skyddades av 150 poliser från 1000 antirasister. Gemenskapen i NMR bygger på känslan av att vara motarbetade och det resultatet är givet på förhand. Det är barnsligt men så sekter fungerar, oavsett om marscherna är polisekorterade eller ej.

I ett större sammanhang är några hundra nazister småpotatis. De är instängda i smågrupper och varje försök att bredda sig slutar med anpassning och avtrubbning (som SD). EU, alliansen, Svenskt näringsliv och s-regeringen är större problem. Vänsterns överdrifter om nazisthotet drivs av historisk okunskap och oförmåga till egna politiska svar. Vänstern behöver de stygga nazisterna: se vad duktiga vi är som försvarar demokratin!

Men det blir inga tack från borgarna. NSD:s Johan Håkansson skriver om 1 maj: ”Ljudnivån var hög, hatet så brutalt närvarande och det var då jag upptäckte att det faktiskt rann tårar längs kinderna … Nazisterna höll sina tal, motdemonstranterna skrek i sina megafoner och det var en isande kall vind nere vid vattnet … Jag frös och kände att jag inte orkade mer.”

Pack som pack och ett otrevligt inslag en vacker vårdag i Norrbotten, då Luleås mediafolk annars kunnat strosa mellan kaféerna på Storgatan och smaka på spännande kaffesorter.

Sekterna är ljusår från politisk makt. Men som huliganer och terrorister kan de ställa till med skada, och då är det inte fel att slå dem på truten. Särskilt om de lyckas tränga in på arbetsplatser och bostadskvarter. Så visst, möt nazisterna på gatorna, men håll proportionerna rätt.

I höstas demonstrerade 10 000 mot NMR i Göteborg. Vad uppnåddes med det? Tänk om 10 000 (eller 5000 eller 1000) istället ockuperat hamnen med hamnarbetarna och fått Svenskt näringsliv på fall. Det hade förändrat Sverige. Det hade gjort mer nytta för antirasismen. Det hade visat att det finns en kraft i arbetarrörelsen som verkligen kan förändra livet för människor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*