Påverkansoperationer

NSD rapporterar att Luleås före detta kommunalråd, Niklas Nordström (s), gör comeback i politiken. Men inte för att förändra samhället eller att få väljarnas förtroende. Nu handlar det om att omvandla politiskt kapital och kontakter till ekonomisk vinning.

Det här är inte nytt för Niklas Nordström. Sedan han skämde ut sig som kommunalråd har han drivit bolaget AIM Public Affairs. Nu har företaget köpts upp av lobby- och PR-koncernen Miltton. NSD presenterar det som vilken företagsnyhet som helst, men Miltton är inte ett vanligt företag utan de specialiserar sig på politiska påverkansoperationer.

Miltton specialiserar sig på att påverka politiken. De riktar inte bara in sig på politiker (de är “100 % emot mutor”, enligt deras hemsida) utan också på “samhällspåverkan”. Det betyder att bedriva politiska påverkanskampanjer mot befolkningen för att vända opinionen till sina kunders fördel. De driver vilken fråga som helst så länge som kunden betalar.

Att politiker ljuger och övertalar människor att stödja saker som de själva förlorar på är ingen nyhet. Men Miltton gör lögnen till en vetenskap – det kallar det för ”data-driven opinionsbildning”. Genom att samla information om människor kan de skräddarsy argument så att de passar för en grupp eller en viss person.

I den brittiska folkomröstningen om EU-utträde gjordes detta på stor skala. Grannar kunde få flygblad som argumenterade för samma sak men med motsatta argument, utifrån vilken information som bolag liknande Miltton samlat in om dem.

Vilka som egentligen anlitar Miltton är hemligt. Men man kan ana vilka som ingår i den ljusskygga kundkretsen om man läser deras “Miltton thoughts” som publiceras på bolagets hemsida, med rubriker tom till exempel “Ska vi inte ha gruvor och växande industrier i Sverige?”

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*