Persson varnar för ”folklig vrede”

BB-striden i Sollefteå

På tisdagen varnade Göran Persson för en folklig vrede om inte skattesystemet förändras. Persson var tidigare socialdemokratisk statsminister och är idag bolagsordförande för LKAB.

I sitt tal på ett seminarium som fackförbundet Kommunal arrangerade pekade han på den skeva kommunalskatten, som gör att en undersköterska betalar 1000 kronor mer i skatt varje månad i Dorotea än i Solna samtidigt som välfärden är sämre.

Han pekar på Norge som exempel. Där bestämmer stortinget (riksdagen) varje år vad inkomstskatten blir för hela landet. Därefter ger staten pengar till kommunerna. Det minskar kommunernas självbestämmande men utjämnar fördelningen av skattemedlen.

Visst behövs en radikal omläggning av skattesystemet. Men det verkligt intressanta är inte Perssons förslag att avskaffa kommunalskatten utan hans oro. Vad är det han ängslas över?

Persson är orolig för de extrema skillnaderna mellan mellan stad och land. På kort sikt handlar oron antagligen om väljarflykten från socialdemokraterna till sverigedemokraterna. Men den här sortens motsättningar kan skapa större jordskred än så.

Om man bortser från ytliga saker står invånarna i de svenska bruksorterna, som domineras av arbetarklass, väldigt nära förorterna i storstäderna. En politisk allians mellan dessa skulle vända upp och ner på Sverige. Så det finns all orsak att vara orolig om man är makthavare.

Persson pratar om vårt grannland i väst, men där finns också något han inte nämner. Det är att kommunerna får behålla större delar av intäkterna från naturtillgångar som exempelvis vattenkraften.

Tänk om Malmfälten kunde använda vinsterna från gruvorna till utveckling av städer och byar, upprustning av arbetsvillkor, bostadsbyggande för ungdomar och satsning på föreningslivet. Den frågan vill inte bolagsordförande Persson röra. Där finns en uppenbar intressekonflikt.

Perssons förslag sätter inte punkt för den regionala underutvecklingen och exploateringen av malmfältskommunerna, utan tvärtom. Det behövs rejälare tag än så. Han borde kanske oroa sig för vår vrede också.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*