Sämst, bäst och mittemellan i lön

Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat nya siffror på lönerna i Sverige.

Medellönen i Sverige är 32 000 kronor i månaden. Det är nog just lite mindre än vad gruvarbetare i Malmfälten tjänar. Genomsnittlig månadslön räknar med både fasta och rörliga tillägg, och gruvlönerna höjs mycket av tilläggen för skiftarbete, som de flesta jobbar.

I landets lönebotten finner vi bland annat marknadsundersökare, kafébiträden och barnskötare. De ligger på 18 000, 20 100 och 22 200 kronor. ”Ju större andel kvinnor det finns i ett yrke, desto lägre är den relativa lönen”, säger Lasse Thörn på LO. Kvinnor har totalt 87 procent av mäns lön. Samma sak med ungdomar: man hittar dem i låglönejobben.

Man ska dessutom komma ihåg att svartarbete och annat fusk inte syns i statistiken. SCB genomför sina undersökningar genom frågor till arbetsköparna. I verkligheten är nog lägstalönerna betydligt lägre.

Ändå blir det dramatiskt att jämföra de lägst och högst avlönade. Högre chefer inom bank, finans och försäkring tjänar 123 100 kronor i månaden. Då räknas alltså inte inkomster från annat, som aktier eller ränteinkomster. I verkligheten är nog den siffran högre. Mäklare inom finans snittar på 77 700 och specialistläkare 75 200 i månaden.

Löneskillnader säger inte allt, inte ens särskilt mycket, om klassamhället Sverige. Men det är viktigt att känna till när arbetsköparna klagar på ”lyxstrejker” och sprider bilden av att alla får vad de förtjänar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*