Staten och socialismen

Nordea flyttar till Finland. Regeringens prat om bankskatt räckte för att göra bankfolket till båtflyktingar. Men på Nordeas stämma i Stockholm hördes även protester. Slaktaren Karl-Gustav Nilsson läste lusen av ”valutasvinen”, som han kallade dem. Det var modigt gjort.

Han förtjänar att tas på allvar. Han har blivit affischnamn i Kommunistiska Partiets kampanj för bankernas förstatligande. De kräver – precis som vänstersossar, vänsterpartister och den övriga smågruppsvänstern – omfattande förstatliganden. Det är deras alternativ till dagens kapitalism.

Det är tyvärr ett dåligt alternativ.

Förstatliganden har i kapitalistisk historia använts för att nationalisera skulder, alltså överföra krisbördor från kapitalister till befolkningen som helhet, eller till att finansiera och driva annars olönsamma eller kostsamma verksamheter.

Arbetare har ingen makt eller frihet att hämta i förstatliganden, som bara paketerar om exploateringen. Därför återskapades klassamhället under hela den tid som socialdemokratin byggde det så kallade folkhemmet i Sverige. Samma sak i kommunistländerna.

Statligt ägande skiljer arbetarna från produktionsmedlen, precis som privat ägande. Redan Marx tog avstånd från ”statssocialisterna” eftersom han såg vart det barkade. Att denna idé lever kvar i arbetarrörelsen beror bara på teoretisk slapphet.

Om det är planering av arbetstid och resurser man vill komma åt är statlig egendom hopplöst ineffektivt. Det leder dessutom till byråkratisering och uppkomsten av en apparat med helt andra intressen än arbetarnas.

Att arbetarklassen ska kunna kontrollera en svällande statsorganisation som utövar den ekonomiska makten är fantasier. Statsegendom är inte samhällsegendom. Tvärtom står staten i vägen för detta.

Dagens banker ska inte förstatligas utan sättas i tvångströja. Slå samman alla större banker och finansinstitut. Sätt omedelbart stopp för allt förstörande kapital.

Med tiden får bankerna uppgå i det investeringsmonopol som arbetarklassen använder för att bygga samhället. Den ekonomiska makten ska utgå direkt från arbetsplatserna och samordnas runt detta investeringsmonopol.

Nilsson gjorde en fantastisk insats på bankstämman, men vurmandet för staten är vilseledande.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*