Tack, Leif Östling

Sveriges kapitalister är kända för  diskretion och klassmedvetande. De förstår att inte skryta med rikedom och makt. De kör Volvo och bär märkeskläder som ser vanliga ut. De bor avskilt med egna skolor och äldreboenden som vaktas av egna väktarbolag.

Förr kunde arbetare och fattigkrakar se hur män med cylinderhattar skålade på krogarna. De kunde höra och känna doften av en helt annan verklighet, så nära men ändå så långt borta.

Idag lever vi i verkligheter som sällan möts. Arbetsförmedlingen besöks inte av kapitalister, inte heller arbetsplatser och miljonprogram. Vår kontakt med överklassen uppstår när de behöver hantverkare eller sophämtare.

Med diskretion och klassåtskillnad har idén om världens mest jämlika land kunnat leva vidare. Tills det kommer en Leif Östling, som med stolthet talar om skatteflykt och hur ”genetiska skillnader” gör vissa rika och andra fattiga apropå hans så kallade välfärdsbolag. Då faller klassamhällets slöja.

Östling är född i Luleå. Han var, som så många i eliten numera, aktiv socialdemokrat i ungdomsåren. Sedan jobbade han sig upp genom leden på Scania, gjorde en vända som verkställande direktör på Volkswagen och blev ordförande för Svenskt näringsliv.

Han har ett stort kapitalinnehav och är äckligt rik – men också en uppkomling som inte förstår att överklassen måste hyscha om sina privilegier för att kunna behålla dem. Han provocerar med sin ärlighet och får även arbetarnas klassmedvetande att växa.

Klassmedvetna arbetare vädjar inte om skattedisciplin och förbud mot vinster i välfärden. Vi är inte heller i första hand ute efter östlingarnas förmögenheter, utan den makt som kommer av att kunna forma samhällets produktionsförhållanden.

Vi vill sätta produktionsmedlen under samhällsägo. Vi vill att arbetslagen lär sig verksamheterna genom arbetarkontroll, och längre fram samlar överskotten i ett investeringsmonopol som kan möta kritiska utmaningar och behov för alla invånare.

Vi tackar Leif Östling för att han bryter överklassens tystnad och hjälper oss en bit på vägen. Han tycker att Sverige idag är rena rama socialismen. Han ska få se på socialism.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*