Vem försörjer vem?

Åsa Hansson och Mats Tjernberg och från den kapitalistiska tankesmedjan Entreprenörskapsforum har skrivit en rapport om invandrares självförsörjningsgrad.

Det är ironiskt att en tankesmedja vars själva grundidé är att leva på andra människors arbete, talar om självförsörjning.

Rapporten är ett debattinlägg i den svenska högerns anpassning till SD och levererar en typ av rasism som passar bra för gamla moderater. De använder inta kränkande ord om hudfärg och religion utan kallar invandrare för det värsta en kapitalist kan tänka sig: ”lågproduktiv arbetskraft”.

Som avslutning markerar författarna tydligt att de hör hemma i de moderata salongerna: lösningen är sänkta skatter för företagen och att staten betalar en del av lönerna.

Rapporten innehåller intressanta fakta, men på Svenska Dagbladets (”oberoende moderat”) ledarsida används den till att bortförklara klasskillnaderna. Det är bristen på ”kulturell assimilation” som är samhällets onda. Den moderata högern överger sitt hyllande av ”valfriheten” och förespråkar öppet ett auktoritärt samhälle där andra kulturer ska ”assimileras”.

Högerns ”valfrihet” har alltid bara betytt frihet för de rika och slaveri under lönearbetet för alla andra. Men det räcker inte. De vill kunna förslava människor även utan att behöva betala lön. Och när de väl exploaterar invandrare som lönearbetare så vill de belönas med skatterabatter.

Samhällsekonomin försörjs av arbetare. De producerar den inkomst som kapitalisterna och deras biträden i Entreprenörsforum berikar sig på. Det är arbetsköparnas rasism och profiterande som ställer invandrare utanför arbetsmarknaden. Problemet är inte att invandrarna väljer att leva i fattigdom och utanförskap.

En bättre tolkning av rapporten är att arbetarna måste skaka av sig försörjningsbördan som kapitalisterna och deras biträden utgör och upprätta en ny arbetslinje där arbete är en rättighet, men också en plikt som även omfattar de rika.

”Ingen är fri förrän alla är fria”, som liberaler brukade säga innan de kom på det även innefattade arbetare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*