Kapitalismens värmedöd

Boris Johnson, Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres

I dagarna höll några av världens största företag och deras politiker en konferens om klimatförändringarna i Glasgow, Skottland.

Det är inte direkt några högtflygande målsättningar som mötet har. Målet är att 100 miljarder dollar ska avsättas per år till miljöinvesteringar i tredje världen. I den rika världen ska förnybara investeringar ”gynnas”, dvs. skattepengar ska strösslas över storföretag.

Trots all reklam för grön omställning och straffbeskattning av bensin och elektricitet så fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka och allt mer energi utvinns ur fossila källor. Besluten från COP-26 kommer inte att förändra detta.

Det är en enkel logik som gör att COP-26 är helt dödfött, och det är att själva grundförutsättningen för kapitalistisk produktion är att maximera vinsten och att flytta bort så mycket av kostnaderna som möjligt från det egna bolaget.

Statligt stöd i form av bidrag och billiga lån kan styra privata företags investeringar i olika riktningar. Men för att hindra klimatförändringarna så måste hela industrin ställas om. Sist och slutligen så kommer alla samhällets rikedomar från industriarbetet och naturresurserna. Ska det finnas någonting att omfördela så kan dessa sektorer inte leva på bidrag.

Att ställa om den industriella basen kräver investeringar på en större skala än någonsin tidigare. Redan när det gjordes förra gången, med järnvägarna och elnätet som byggdes ut för hundra år sedan, så var investeringarna för stora och långsiktiga för att enskilda företag skulle kunna göra dem. Idag hamnar intäkterna i privata fickor, men de byggdes med statliga medel.

Den omställning som nu måste ske är annorlunda från de tidigare omställningarna som industrin genomgått. Tidigare så handlade det om att ställa om för en högre effektivitet och lönsamhet. Nu handlar det om att ställa om till samma, eller till en börja lägre, effektivitet. Det här kan inte ens staten finansiera, och eftersom det inte kommer leda till någon ökad lönsamhet så går det inte heller att inteckna framtida vinster.

Enda sättet att möjliggöra en omställning som börjar begränsa klimatförändringarna är att upprätta ett monopol på investeringar och göra de nödvändiga satsningarna på ett planerat sätt. Klimatförändringarna kommer att ta död på kapitalismen som vi känner den idag, frågan är bara om planeten fortfarande kommer vara beboelig eller inte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*