Klasskamp och Corona

Utöver det mänskliga lidande som Coronaviruset orsakar kommer pandemin att ge politiska och ekonomiska konsekvenser. Några av dem börjar vi redan se.

Januaripartierna har aviserat införandet av ett utvidgat korttidsarbete, vilket innebär att företag kan minska sina lönekostnader genom att tvinga anställda till kortare arbetstid. Kostnaden påstås delas mellan arbetsköpare, staten och arbetarna, men arbetare gör uppenbart den största uppoffringen.

Fler reformer av detta slag är att vänta. De borgerliga partierna missar inte tillfället att driva utvidgade rotavdrag, nya jobbskatteavdrag, avskaffade skatter för särskilda branscher, stödpaket rakt ner i storföretagens fickor.

Men det är nog ändå bara början. Finanstidningarna är fulla med tips på hur investerare kan göra sig rika på viruset, och i de pågående avtalsförhandlingarna används pandemin som argument för fleråriga avtal med låga löneökningar. Snart kommer också dagen då förlorade vinster ska tas igen inom industrin.

Det är sköra kroppar av kapital som viruset hittat in i. Under flera år har tillväxten bromsat in, och penningpolitiken kan inte påverka förloppet. Efter statens kapitalsponsring återstår bara upptrappad klasskamp.

För det är klasskamp även när arbetarklassen inte slår tillbaka – ett lika grovt våld, som förkortar och förstör liv, även då arbetarna inte försvarar sig. När skyddsinsatser uteblir eftersom affärerna ska fortsätta som vanligt, och när kapitalet ska ta tillbaka det som förlorats.

Det är svårt att säga hur omfattande effekterna blir. Men vi ser redan varsel, långtgående hot, krisavtal och strejker. En del kapital slåss för sin överlevnad medan andra ser chansen att flytta fram positionerna. ”Virusskräcken skapar möjligheter”, som en rubrik löd i Dagens industri.

Arbetare gör rätt i att förbereda sig på kamp om kronor och ören och för att säkra sin hälsa. Men också för större uppgifter som ställs när kapitalets desperation och samhällsförstörelse slår till. I slutändan är det en fråga om makt, och att frigöra samhället från kapitalets kortsiktiga intressen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*