Vad vet de rika om de fattigas problem? Vad gör jag ens här, när hela mitt liv finns därhemma? Jag har inga alternativ. För vad är fattigdom? Att vara fattig är att bli trakasserad. Man lämnar barn, fru, boskap och föräldrar för att komma hit.
Dokumentären Machines visas nu på SVT Play. Den handlar om arbetarna på en textilfabrik i Gujarat, Indien. Den är långsam och låter för det mesta bilderna tala för sig själv. Det gör de verkligen, bilderna, om man har tålamod.
Men här finns också ett par intervjuer. En jordbrukare som reser 160 mil för att göra två dygn långa skift. En man som vill organisera arbetarna, men har sett hur initiativtagare till fackligt arbete blir dödade. En fabriksägare som med ett leende på läpparna konstaterar att arbetarna inte har råd att förlora jobbet.
Mot slutet står en grupp arbetare och talar med filmaren.
Folk kommer hit, ser våra problem och åker härifrån igen. Det är ingen som är redo att ingripa. Du frågar om våra arbetsförhållanden. Nu har vi berättat om dem. Så varför inte ta och göra något åt dem?
Ge oss åttatimarsdagar! Bort med tolvtimmarsdagarna! Om du har det inflytandet, så gör nåt! Du får alla arbetare med dig. Du får med dig allihop. Vi följer dig vart du vill. Vi strejkar. Eller vad säger ni? Ja!
Dokumentären visas här fram till 12 januari. Det är så annorlunda, men ändå så lika. Det som skiljer svenska och indiska arbetare är graden av exploatering och förtryck – men alla kan känna igen maktlösheten, tröttheten, ilskan.
Du kan även se en trailer här och en intervju med regissören Rahul Jain här.
Leave a Reply