Vem får betala elräkningen?

De senaste veckorna har elpriset svängt kraftigt. Från flera kronor per kilowattimme, till noll under en vecka. I England var elpriset tillfälligt över 50 kr.

Elpriset sätts utifrån förbrukning och produktionskostnad. Är förbrukningen låg körs verk med låg produktionskostnad, som vindkraft, solkraft och kärnkraft. När förbrukningen stiger körs verk med högre produktionskostnad, som oljekraftverk.

Vattenkraften kan vara dyr eller billig vid olika tillfällen. Vid låga vattennivåer i magasinen värderas det högt att ha kvar det som reserv och då har vattenkraften ett högt produktionspris, men om magasinen är fulla blir priset lågt.

Elpriset sätts av kostnaden för den dyraste produktionen som för tillfället behöver användas. Vissa kraftverk, som vindkraft, är dyra att bygga men sen kostar det inte mer att producera el än att låta dem stå inaktiva. Därför producerar de så mycket som vinden tillåter oavsett elpris och det gör att elpriset ibland blir noll.

Inriktningen på att avveckla både kol- och kärnkraft tar bort de två effektivaste och stabilaste energikällorna. De ersätts mest med gas som också är en stabil och styrbar energikälla, men till viss del har de ersatts med vind- och solenergi.

Sol- och vindkraft kan kortsiktigt ge låga elpriser. Men byggkostnaderna är höga jämfört med mängden energi som de producerar. Därför är ett långsiktigt högt elpris en förutsättning för att utbyggnaden av dem ska fortsätta.

I takt med att kärnkraft, och senare även kolkraft, avvecklas kommer elpriserna långsiktigt stiga. I Norrbotten har vi skyddats från höga elpriser genom att vattenkraften producerat mycket samtidigt som förbrukningen varit låg och exportmöjligheterna till södra Sverige och Finland varit begränsade. Med planerna på att bygga stora elkrävande industrier och öka överföringskapaciteten söderut kommer elpriserna även här att stiga mot samma nivåer som i Tyskland och England.

Ur ett överlevnadsperspektiv är det bra att el från vattenkraft tränger undan kol i stålproduktion och även att den exporteras söderut för att tränga undan kolkraft. Men räkningen för det lägger makthavarna på befolkningen i Norrbotten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*