INSÄNT: ”Argument för kriget”

Det här kriget har laddats upp under lång tid.

2004 hade Ukraina sin ”Orangea revolution” och vände sig mot väst. 2013 hade dom sin ”Euromaidan” och skrev handelsavtal med EU. Sen dess har NATO rustat upp landet som EU:s östliga gräns. IMF har lånat ut pengar med krav på motprestationer.

Dom ryska ”ungkapitalisterna” har sett drömmen om världskonkurrens blekna. Före 90-talet fanns det inte ens några kapitalister, men dom trodde sig kunna klättra snabbt i rankingen. Så blev det inte. Sen bytte Ukraina sida och blev protektorat under EU.

Ingen kan klandra ukrainarna för att vända sig västerut. Det är inte som att ryska kapitalister gjort något för dem. Dom är fattigare nu än på sovjettiden. Och nu får dom leva i krigets helvete. Det är en modern krigsmaskin som invaderar.

Sen får media säga vad dom vill om ryskt ”Kalle Anka-krig”, jag tror tyvärr att kriget bara börjat. Vi tjänar inget på önsketänkande.

Många säger att vi ska stödja kriget eftersom det handlar om Ukrainas självbestämmande. Det är ett svagt argument eftersom det är Ukrainas integrering i EU och NATO som Ryssland ogillar. Självbestämmande finns inte på kartan vare sig österut eller västerut.

Att det sedan är ukrainarnas eget val att göra, det är korrekt. Ryssland har ingen ”rätt” att invadera. Ukraina har förstås rätt att försvara sig. Men om det räcker för att bli aktivt inblandad finns det många andra krig på tur…

Andra tror på krigets möjlighet att förändra. Dom ser det som ett ”demokratiskt krig” för att befria folk från sina auktoritära regimer. Men jag kan inte se några ”demokratiska revolutionärer”. Alla vill bevara saker, inte förändra dom. Det är nationalstater som slåss.

Om vi ska riskera att kriget växer så måste vi väl ha bra argument? Amerikanska politiker vill göra kriget till ett nytt Afghanistan genom att skicka enorma vapenlaster och lamslå ekonomin. Dom myser när dom får hålla på med sånt.

Det är inte av omtanke för ukrainarna utan för att sänka Putin och dom ryska kapitalisterna. Krigets brutalisering drabbar främst ukrainska arbetare. Sanktioner drabbar främst ryska arbetare. Idén att stoppa oljeimporten drabbar främst europeiska arbetare.

Visst kan vi göra offer, men vad är arbetarnas intresse i att EU integrerar Ukraina? Eller att amerikanska och svenska bolag besegrar sina ryska konkurrenter?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*