Den polska strejken i Danmark

Diskussionen om arbetskraftinvandring är irriterande. Likaså hur de som kommer hit porträtteras i media. Antingen framställs de som offer, som inte vet sitt eget bästa och blir brutalt utnyttjade, eller som förövare som kommer och tar ”hederliga svenskars” jobb utan att bry sig om säkerhet eller sammanhållning.

Men nu har polska byggarbetare i Danmark lyckas visa vad som kan göras om man agerar självständigt och kollektivt.

Den 28 juni gick 300 byggarbetare ut i en vild strejk, de flesta från Polen. Kravet var enkelt: samma lön som de danska arbetarna. De stängde av all trafik till arbetsplatsen och ställde sig utanför huvudkontoret.

Arbetsköparna Femern Link Contractors fick hjälp av den danska staten, som hotade de strejkande med dryga böter, men till slut fick de ändå backa. Nu har ett nytt avtal tecknats. Det är dock oklart om Femern kommer att hålla sina löften då ärlighet inte är arbetsköparnas starka sida.

Denna aktion verkar ha föregåtts av aktiviteter från eldsjälar som haft träffar för polska arbetare med språkkurser, utbildningar i de rättigheter som gäller i landet med mera. Det är något som arbetarrörelsen borde ta vara på i stället för tjatet om invandringsstop och statliga regleringar.

Frågan är snarast varför inte fler likande projekt pågår. Både behovet och resurserna finns. I Stockholms slakthusområde kunde livsmedelsarbetarna själva hålla kvällskurser för sina polska jobbarkompisar. Det resulterade i kollektiva och framgångsrika strider. I huvudstaden har även syndikalister lyckats organisera byggarbetare som Byggnadsarbetarförbundet övergivit.

Arbetarrörelsen har alltid varit beroende solidaritet mellan arbetare: genom att försvara och stärka några så stärker man alla. Så stöd de utländska arbetarna praktiskt och politiskt istället för att efterapa högerns paroller. Kvoter och statliga regleringar står i vägen för riktig solidaritet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*