INSÄNT: ”Vad innebär rysk ockupation?”

Går det att försvara ukrainares rätt att försvara sig utan att ta ställning i en konflikt mellan stormakter? Går det annars att säga till de som försvarar sina bostadsområden från att tas över av uniformerade män att lägga ner sina vapen i förmån för freden? Vad innebär ett ryskt maktövertagande för arbetarklassen i Ukraina och i Ryssland? Vad innebär ett NATO-ingripande?

Det är sånna frågor som går igenom mitt huvud när jag följer händelserna som utvecklar sig och blir mer och mer blodiga för var dag. Det lättaste är ju ändå att följa medianarrativet om en ond stat som de goda krafterna måste enas mot för att besegra. Men vad händer om det inte finns en god och en ond sida utan enbart intressen som hamnar i konflikt? Världen är inte som i Star Wars filmer utan mycket mer komplex.

Jag tycker inläggen på den här sidan har varit klart mer nyanserad en den som pågått i våra dagstidningar, men det är något som skaver när det vid tillfället porträtteras som två parter som behöver hitta en fredlig lösning eller där ukrainska militären är fega och tar civila som gisslan. Det är så styrkeförhållandena ser ut när en stark militärmakt invaderar en annan. Jag är av den fasta övertygelsen att lösningen ligger hos arbetarklassen i Ryssland som är de som kan stoppa det pågående blodbadet vilket är fullt realistiskt. Jag tror även att ett starkt ukrainskt försvar drar ut på processen och att andra intressen försöker skjuta fram sina positioner genom detta. Men vad innebär en rysk ockupation för arbetarklassen i Ukraina?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*