Rösta på Larsson

Nu stundar industrifackens årsmöten och på LKAB i Malmberget har en ledarskapsstrid vuxit fram.

Sedan två år sitter Tomas Larsson som ordförande för Gruv 4:an. Han vann valet mot sittande ordförande Tomas Strömberg i en omröstning som slutade 117-110. Valet var infekterat och samma motsättningar kommer till ytan nu.

2017 fick Strömberg kritik för att ha godkänt det av LKAB framtvingade och mycket impopulära arbetstidsavtalet trots att ett medlemsmöte röstat nej. Senare spreds fotot av ett förhandlingsprotokoll som gav intrycket att Strömberg skrivit under redan innan medlemsmötet och utan medlemmarnas vetskap. Det går inte att veta om fotot var äkta, men händelsen upprörde många som redan ansåg att klubben varit för vek i förhandlingarna.

Sedan dess är Gruv 4:an delad i två läger och nu kastar det gamla gänget fram Lars Olausson som motkandidat i ordförandevalet.

Olausson är HSO ovan jord sedan 12 år och den person LKAB önskar sig som ordförande. Han är samarbetsvillig och håller på de fackliga traditionerna. Med sig har han Håkan Johansson-Jänkänpää, som många menar är hjärnan bakom ”revolten”. Han är socialdemokratisk politiker och ordförande för IF Metalls avdelning i Malmfälten. Han röstades ut ur styrelsen förra året men vill nu slinka tillbaka bakom Olaussons rygg.

Det är tämligen säkert att säga, att med Olausson som ordförande skulle klubben rätta sig i ledet, sluta bråka om till exempel kvinnors rättigheter och avskärma sig från medlemmarna. Det skulle bli som förr.

Så ta er till röstlokalerna eller årsmötet och lägg en valsedel i urnan. Få med så många ni kan. Men sluta inte där utan bli en del av det ni röstat på, en aktiv part av morgondagens arbetarrörelse. Gruv 4:ans fackliga inriktning har en stor potential och på ett skruvat sätt kan denna strid förlösa ett nytt sätt att jobba fackligt. Revoltörerna kan ha satt igång något de varken önskat eller väntat sig.

Larssons styrelsemajoritet har drivit saker som gravidas rättigheter och stoppat tjänstemän från att ta kollektiva arbeten. De gjorde hårt motstånd när LKAB ville dumpa arbetsvillkoren genom att sälja ut jobb till entreprenad. De har lyckats stoppa flera godtyckliga erinringar. Samtidigt vill de binda ihop ett kollektiv som företaget hela tiden splittrar – Larsson har varit en röst i media för hela Malmfältens gruvarbetarkår, och för det själv belönats med en skriftlig varning av LKAB.

Om Larsson med anhängare vinner detta val kommer de ha ett starkt mandat och medlemmarna att tacka. Tacket bör vara ett återgäldat förtroende, så att det fackliga arbetet en gång för alla flyttas ut från expeditionen och bolagskontoren till arbetsplatserna där medlemmarna finns – utom räckhåll för sabotörer i den egna styrelsen, som aldrig upphör med partipolitiska och byråkratiska intriger.

Det finns ingen manual för hur man bygger en arbetardemokratisk fackklubb men principen är glasklar: så många medlemmar som möjligt i rörelse, med makt över sin egen organisation, och ett fullständigt oberoende från arbetsköparna.

Det går att bilda gruvråd med ombud från alla arbetsplatser, sprida ut ansvaret för det fackliga arbetet till kontaktpersoner på arbetsplatserna, ta med berörda arbetare på förhandlingarna om deras arbetsvillkor, genomföra medlemsomröstningar i varje konfliktfråga och inför varje större avtal, göra stora satsningar på lokal information. Och så vidare.

Den gamla arbetarrörelsen är en trött och sjuk man. Lägg in honom på vårdavdelningen och låt de unga ta vid. Öppna upp facket för arbetarnas skapande fantasi.

8 Comments on Rösta på Larsson

  1. Vad är det där för jäkla nonsens? – besvara en fråga med en fråga. Ja, jag arbetar i LKAB. Återigen- Vem har skrivit debattinlägget?

  2. Rörelse.org har sedan 2016 publicerat inskickade berättelser från arbetare och arbetargrupper samt redaktionella texter.

    Vi har publicerat lastare från Malmberget, hamnarbetare från Göteborg, underjordare från Kiruna, verksarbetare från Svappavaara och så vidare. Ni hittar dem här på sidan.

    Vi värdesätter arbetares yttrandefrihet där företag och organisationer försöker kväva den med policys, förbud och hot. Därför kommer vi aldrig att namnge skribenter som inte själva vill det. Detsamma gäller våra uppgiftslämnare.

    Det redaktionella ansvaret ligger hos Malmfältens socialistiska arbetare som granskar alla texter, men censurerar bara grova personangrepp och liknande. Redaktionella texter är ett kollektivt ansvar och inte någon enskild skribents.

    Vi skiljer på person och sak. Det är mindre viktigt vem som skriver än vad som skrivs. Uppfattar läsare innehållet som felaktigt eller stötande så är spalterna öppna även för dem att ge sina versioner på egna villkor.

    Så kom med era bidrag här i kommentarsfältet eller på mejlen.

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*