INSÄNT: ”Nej till olje- och gasbojkott!”

Den amerikanska utrikespolitiken har genomgått en omsvängning där USAs nederlag mot Afghanistan var en milstolpe. USA håller på att förflytta sitt fokus från ”kriget mot terrorism” och mellanöstern, till en växande rivalitet med de andra stormakterna.

Putin startade kriget mot Ukraina och har ansvaret för den tragedin, men USA och NATO har gjort allt för att provocera fram detta genom att militärt rusta upp den korrupta regimen i Ukraina. Ukraina var redan innan kriget Europas fattigaste och med korrupta land, att de överhuvudtaget har någon militär förmåga beror på att USAs och EUs vapenleveranser. Att Zelenskys regim bedrev ett inbördeskrig i landets östra delar och under 8 år mördat civila var inget hinder för att ge dem vapen för miljardbelopp varje år.

Det är inte av omtanke om Ukrainas folk som USA nu vill tvinga fram en olje- och gasbojkott gentemot Ryssland. Syftet är att försvaga Ryssland och stärka USAs egen position. Om EU följer efter och deltar i bojkotten så kommer de amerikanska oljebolagen, som finansierar stora delar av den politiska eliten i USA, att kunna göra rekordvinster på att sälja sina produkter till överpriser.

Det finns ingen som tror att olje- och gasembargon kommer att ha någon påverkan på Rysslands krigföring i det korta perspektivet. Att genomföra en långsiktig blockad är alltså en metod för att ytterligare förhöja konfliktnivån och att tränga in den ryska regimen i ett hörn. Kostnaden för denna påtryckningsmetod ska helt och hållet finansieras av arbetare och låginkomsttagare som drabbas av högre bränslekostnader och i förlängningen högre priser på allt annat.

Ur den amerikanska regimens perspektiv så finns egentligen bara fördelar med att förvärra konflikten i Europa och öka risken för ett större krig. Kostnaderna och riskerna för dessa provokationer hamnar på länderna i Europa, det försvagar Ryssland som rival till USA och om det bryter ut en konflikt så är det långt ifrån USAs eget territorium. USA har redan visat att de inte bryr sig om Ukraina och dess befolkning och att de är beredda att offra dem som en schackpjäs i den större konflikten med Ryssland. Det finns ingen anledning att tro att de inte skulle göra samma sak med Sverige eller Finland.

En svensk bojkott av rysk olja innebär inte bara ett raserande av vår levnadsstandard för att gynna amerikanska oljemiljardärer, utan också att vi låter oss utnyttjas i USAs krig via ombud.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*