INSÄNT: ”Regimernas krig”

Det ryska angreppet mot Ukraina kräver allt fler civila dödsoffer. För att segra behöver Ryssland bekämpa den Ukrainska militären och de paramilitära grupper som gömmer sig i städerna och bland civilbefolkningen.

Zelensky har kallat kriget ett ”folkkrig”. Innebörden av det verkar vara att han är beredd att offra hur många människoliv som helst. Den ryska regimen bär ansvaret för att ha startat kriget. Men den ukrainska regimens militära upprustning med NATOs hjälp och deras fortsatta brutalitet mot befolkningen i östra Ukraina visar att de var likgiltiga inför den katastrof som nu drabbar den ukrainska befolkningen.

I svensk media så återges just nu okritiskt den ukrainska regimens krigspropaganda och Zelensky målas upp som en hjälte som organiserar motståndet. Men det han organiserar är inte ett försvar av civilbefolkningen utan ett försvar av sin egen regim med civilbefolkningen som gisslan. En konventionell militär som strider i bebyggelse leder oundvikligen till ett blodbad.

Enligt krigspropagandan så är det ukrainska folket beredda att strida till sista blodsdroppen för sitt land och sin frihet. I någon mening så kanske det stämmer, men det som den ukrainska regimen nu krigar för är inte för någon frihet åt det ukrainska folket utan för att festen ska fortsätta för Zelensky och hans regering som plundrat Ukraina och gjort det till Europas fattigaste och mest korrupta land.

Även om det finns lite mer demokratisk dekor på Zelenskys regim, så har hans regering plundrat landet på samma sätt som Putin och hans oligarker gjort i Ryssland. Oavsett vilken sida som segrar så kommer de att fortsätta en rovdrift som gör att landet aldrig kommer att kunna resa sig ur krigsruinerna.

Det talas redan om att man från EU-håll, efter en eventuell seger mot Ryssland, ska sätta igång en “marshallplan” för Ukraina. Men Ukraina har under många år fått tiotals miljarder i lån och bidrag från EU och USA, och trots det så har ekonomin och levnadsstandarden stadigt fallit sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen. Ingenting tyder på att Zelensky och hans regim skulle hantera en återuppbyggnad efter kriget på ett bättre sätt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*