Stålverket stannade

Lokalpressen 1995

1995 kärvar avtalsförhandlingarna i svensk industri ordentligt. Arbetsköparna lämnar förhandlingarna. Arbetarna på LKAB genomför punktstrejker. I oktober hade turen kommit till stålverket i Luleå.

Dagens Nyheter skriver 11 oktober:

Omkring 200 SSAB-arbetare i Luleå genomförde vid lunchtid på tisdagen en tyst demonstration mot företagsledningen. Arbetarna upprepade i flygblad sina krav på att de lokala löneförhandlingarna ska återupptas.

Demonstrationen genomfördes under lunchrasten. Arbetarna tågade, utan plakat, till järnverkskontoret. I tio minuter stod demonstranterna tysta utanför huvudingången. Därefter återvände de till sina arbetsplatser.

Även på stålverket blev det strejk. Bolaget skrev upp namnen på alla strejkande och hotade med Arbetsdomstolen. Då svarade arbetarna att de tänkte flyga ner till Stockholm allihop, för att delta i de rättsliga förhandlingarna. Det skulle ha ställt driften igen. Bolaget backade.

Arbetarnas krav var 2000 kronor mer i månaden. Det slutade med 1500 kronors höjning, bonus, och ett engångsbelopp på 10 000 kronor.

Förhandlingarna och aktionerna 1995 ledde till stora förändringar på arbetsmarknaden. Regeringen ansåg att lönerna ökade för snabbt jämfört med andra EU-länder. Två år senare undertecknades Industriavtalet mellan fack och arbetsköpare, ungefär samma avtal som gäller idag.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*