Du måste bli aktiv

Det är inte bara att bli aktiv. Inte för en industriarbetare eller ett biträde i äldrevården, vars arbetsvillkor numera är mycket lika varandra.

Fackmötet som hålls en sen vardagskväll krockar med det mesta: barn ska skjutsas, tvättar ska tvättas, kroppen motioneras. Redan vardagssysslorna tvingar arbetaren att trotsa signalerna från hjärnan som säger åt hen att vila eller fly.

Livets arbetsmängd är obarmhärtig. Återhämtningen är för kort, betalningen kan inte väga upp. Vi bedövar oss med sprit och droger och de flyktmedel som teven och resor kan erbjuda. Ändå lever vi i den rikaste delen av världen.

Politisk och facklig aktivism kan ge mycket tillbaka. Du lär dig se saker på ett annat sätt. Du lär dig om människor och hur de fungerar. När du förstår samhället bättre, förstår du även dig själv – varför du blev som du blev, hur du kan bli under andra förhållanden.

Du är inte dömd till löneslav på livstid. Det var inte naturen eller gud som satte dig där du är, med värkande kropp och dåligt samvete. Med banken flåsandes över din axel och tvånget att jobba övertid. Inte är det för att du ”kastade snus i skolan” heller.

Det är inte bara att bli aktiv, men ändå måste du bli det. Det finns ingen annan i världen som kan lösa dina problem än du och dina likar.

Eliten förstår dig inte. De tror att du får betalt för ett enkelt jobb, för mycket betalt. I deras ögon är du primitiv och därför hamnade du på industrigolvet. Inte tvärtom. Tanken att arbetsvillkoren fostrar oss är helt främmande för dem. Vilka gav oss egentligen de här villkoren?

Jobbarkompisen som började plugga kommer inte till din hjälp. Hen har redan svurit på att aldrig fastna i kvicksanden igen. Hen jobbar på att glömma. Så gör människor som saknar klassmedvetande: de löser inte problemet, utan löser ut sig själva.

Du måste välja bort saker som undergräver din aktivitet, som motarbetar dina egna intressen. Det finns ingen barmhärtighet. Det finns ingen ledare som kan ersätta din aktivitet. Du måste bli ledaren, och för den saken har livets skola redan lärt dig det mesta. Men du måste bli aktiv.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*