Dags att byta jobb

Passar det inte så är det bara att söka nytt jobb. Det har en och annan gruvis fått höra det senaste året. Men varför är det alltid vi som ska ge vika? Passar det inte så kanske höjdarna borde söka nytt jobb?

Vi anpassar våra liv efter en produktion som ska snurra dygnet runt, året om. Stenen ska upp och förädlas till pellets i verken. Fordon ska repas, manskapshus underhållas, personalen skjutsas.

Jular, påskar, när vännen gifter sig eller partnern ligger på sjukhus: malmen ska fram. Vi har förlikat oss med mycket i det. Vi är arbetare – vi arbetar. Vi vill att produktionen ska gå bra. Men höjdarna gör det satans svårt.

Vi kan inte förlika oss med beslut som straffar oss, eller att bolaget missköts. De kan inte gruvindustri som vi kan. De förstör inte bara yrkesstoltheten utan verksamheten i stort. Men vem lyssnar på våra protester?

Det har gått så långt att kritiska arbetare får skriftliga varningar eller uppmanas säga upp sig. Till och med fackliga ombud varnas för ”illojalitet”. Småbasar som lyckats bli mellanbasar tycker sig vara rena gudomligheter.

Så vem borde byta jobb? Vi håller upp en spegel framför dem. Vi fanns här före dem. Vi bröt de här bergen före deras fantastiska idéer. Kanske en och annan höjdare faktiskt borde packa väskan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*