En hamnarbetare ger svar på tal

På internationella kvinnodagen passade Eva Franchell på att ge hamnarbetarna en tjuvsmäll. Hon är tidigare socialdemokratisk pressekreterare och nu ”ledarkrönikör” på Aftonbladet.

I ett långsökt resonemang anklagar hon hamnarbetarna för att kvinnodominerade yrken har lägre löner. Hamnarbetarförbundet får klä skott för LO:s lönepolitik. Trots att Hamnarbetarförbundet inte är med i LO, trots att strejkvarslet inte handlade om löner.

Det är ett urgammalt trick. Lagerarbetare, gruvarbetare och soparbetare har också stämplats som osolidariska, macho och överbetalda när de rört på sig.

Vi är de första att tala om löneskillnader och diskriminering. Men lösningen är knappast att rätta sig i ledet och ”vänta på sin tur”, som Franchell skriver. Det är tvärtom att riva den patriarkala befälsordning som arbetarrörelsen byggts upp på, som håller klassen splittrad och nedtryckt. Och där går arbetarkvinnorna i täten.

Krönikan var nedrig men hon fick svar på tal. Vi publicerar här en kommentar skriven av Anna som själv är hamnarbetare. Den säger allt som behöver sägas.


Hej Eva!

Vilken fantastisk skitartikel du lyckats få publicerad. Jag är en av de 1300 breda grabbarna i svarta mössor. Jag heter Anna. Anna Hedström. Jag har jobbat på kajen i 16 år.

Jag minns så väl min första dag då jag räckte upp handen och frågade om kvinnor och män tjänade lika mycket. Vi hade Christer Milefors (en fackligt förtroendevald) och han hade pratat om allt mellan himmel och jord.

Vid detta stannade han upp liksom jag skulle gjort idag. ALLA tjänar lika mycket. Kvinna som man. Ung som gammal. Erfaren som hungrig ny spoling. Det är liksom lika självklart som att solen går upp i öst och ner i väst.

Jargongen på kajen kan vara hård. Men alltid hjärtlig. Det pågår ett jämställdhetsprojekt. Som Hamnarbetarförbundet håller i, inte arbetsgivaren som kanske borde vara brukligt.

Och du är journalist. Med lägre lön än dina manliga kollegor. Och LO gör inte ett skit? LO accepterar lönegapet mellan män och kvinnor. Det är riktigt tråkigt att dina manliga kollegor är så osolidariska. Tydligt är att här finns förbättringar att göra. En ojämlikhet som inte är acceptabel.

Frågan är: blir den bättre av att vi i hamn inte har skyddsombud och har ett eftersatt skyddsarbete?

På raster småpratas det alltid. Ibland kommer vi in på vårdens löner. Det är inte en djävel som tycker det är rimligt, utan det är hål i huvudet. Vi hade en idé att syrrorna skulle ut och sätta märket i nästa avtalsrörelse. Det skulle vara något. Tror även vi utkommit med stöduttalanden mm.

I övrigt är hela den här ”whatabout”-ismen ett skämt. Det kan man dra hur långt ner som helst.

Och att vad skulle hända om undersköterskorna…Jo vet du vad som skulle hända? Vi skulle stötta dem till 100 %.

Och ”kvinnor är inte sådana”? Sluta stoppa in kvinnor i fack hur de ska vara och hur de ska bete sig. Alla kvinnor kan. Precis som jag. Gå ut och kräva. Marschera. Demonstrera. Strejka.

Sedan är det väl det lilla kruxet att det handlar om liv. Får de strejka? Om inte: säg upp er. Varenda en. På alla avdelningar på alla sjukhus. I hela Sverige samtidigt. För så kan kvinnor visst göra. Inom förskolan? Tänk själv om varenda förskola lade ner samtidigt. Varenda skola? Sånt kan kvinnor med.

Jag må vara en gubbe på kajen. Men jag är också en kvinna. Och inte en djävel säger till mig vad jag bör och kan och inte bör och kan göra på grund av mitt kön.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*