Fram med fakta om stadsomvandlingen

En kraftmätning pågår mellan LKAB och Kiruna kommun. Ska gruvbolaget få mer mark och på vad för villkor?

LKAB säger att produktionen kommer att dras ner om inte centrala Kiruna blir industriområde illa kvickt. Olov Abrahamsson på NSD har ännu djupare insikter. Han menar att 1400 gruvarbetare och ”betydligt fler” på stan kommer bli arbetslösa och Kiruna dö sotdöden.

Ja, han skriver faktiskt så. Det är tunga hot.

Därför har socialdemokratin med sina olika avdelningar (parti, fack, press) och de lokala vänsterpartierna gått samman för att rädda arbetarna. Eller för att rädda LKAB från ökade kostnader. Det är svårt att förstå hur de tänker.

På andra sidan bordet finns kommunledningen med det högerpopulistiska Kiruna-Centern. De har i många år krävt en hårdare linje mot LKAB, som ett eko från gatan där de flesta tyckt att bolaget som river staden ska ta ett större ansvar.

Nu vill kommunen använda planmonopolet för att nå ett bättre förhandlingsläge. Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB, kallar det ”gangstermetoder” och ”utpressning”. Bevingade ord från en koncernledning som gjort till vana att hota gruvarbetare med sparken för att få sin vilja igenom.

Vi vill ha fakta, inte propaganda. När påverkar Gruvstadspark 3-området produktionen i gruvan? Finns det saklig grund för uppsägningar? Vilka avtal har kommunledningen rivit upp? Vad kräver kommunledningen? Är den nya tågstationen finansierad?

Facket har bjudit in LKAB:s direktörer till nästa medlemsmöte i Kiruna. Varför inte bjuda in kommunledningen också? Låt gruvarbetarna bilda sig sin egen uppfattning.

Vi har inget förtroende för Kiruna-Centern som representerar de lokala småföretagen. De kommer att rätta sig i ledet. Så är det i Malmfälten, att när gruvdirektörerna säger hoppa så fladdrar kalufserna på de flesta.

Men om planmonopolet inte får användas i förhandlingarna så lämnar det ett viktigt besked åt gruvarbetarna och kirunaborna. Det visar nämligen att kommunen står helt maktlös. Då återstår strejker och andra utomparlamentariska aktioner när intressekonflikterna blir skarpa.

Även gruvarbetare behöver bostäder. De behöver sjukvård och kollektivtrafik. Så försök inte ställa gruvarbetarna mot den övriga befolkningen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*