Håll linjen

Det är en svår utmaning som gruvarbetarna i Malmberget tagit sig an, när bolaget vill ersätta dem med inhyrd personal.

Den här sortens entreprenad (som ofta faktiskt är bemanning) handlar inte om att köpa in kompetens eller möta toppar i produktionen. Den handlar om att arbetarna ska jobba utan ifrågasättanden för att deras anställningar hänger löst. Det är en dumpning av arbetsvillkoren.

Hittills har berörda gruvarbetare stått enade men ensamma. LKAB:s andra fackklubbar är tysta. Arbetarsolidariteten har inte hittat fram. Underjordare ställs mot ovanjordare, visstidare mot fast anställda, kirunabor mot malmbergare och entreprenörer mot egen personal.

Arbetsrätten räcker inte, och det går inte att uträtta underverk ensamma. För att komma framåt behövs samordnande kommittéer och gemensam handling från gruvarbetarna i Malmfälten.

Fokuset har varit helt korrekt. Det handlar om arbetsmiljön och maktförhållandena på jobbet. Om arbetarna utövade kontroll över verksamheterna med vetorätt mot rovdrift skulle dumpningen aldrig lyckas.

Men det finns också dem som vill göra detta till en ”kamp mot privatiseringar”. Det är samma människor som kampanjar ”mot rationaliseringar” och önskar sig ”bolag utan vinst”.

Statligt eller privat ägande är sak samma för oss – vi hålls maktlösa och pressas på obetalt arbete. På senare år har till och med LKAB gått i bräschen för att öka pressen. Vi strävar efter enighet, bättre villkor och arbetarkontroll oavsett vilka ägarna är.

Det finns det inget som heter ”socialistisk stat”. Staten är och förblir borgerlig. Till och med i frånvaron av kapital – se bara på kommuniststaternas exploatering av arbetare och bönder.

Sedan är gruvbolag utan rationaliseringar och vinst bara dumheter. Frågan för arbetarna är var det rationaliseras och investeras. Längre fram måste även en arbetarledd ekonomi trimmas, för att kunna samla upp och investera överskotten på sätt som upplöser klasskillnaderna i samhället.

Gruvarbetarna gör bäst i att hålla linjen och hålla statskramarna borta. Kan inte den här striden dra med sig fler så måste det till en organiserad reträtt. Men sista ordet vore inte sagt med det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*