#metoo till våra arbetsplatser

#metoo-kampanjen sveper över landet. Med tunga vittnesmål avslöjar den villkoren i det manliga system av förminskning, bestraffning och utnyttjande som genomsyrar samhället.

Ingen kan längre påstå att sexism och våld mot kvinnor tillhör främmande folkgrupper och religioner. Det är våra ”svenska favoriter” som använt sina maktpositioner, tystat ner och hotat.

Ingen kan påstå att det är ett problem för ”obildade”. Borgerliga feminister raljerar ofta över arbetare som gått ”Livets hårda skola” och inte kan stava, men de första att falla för #metoo är journalisterna, juristerna, politikerna.

Det kan locka till skadeglädje efter de senaste årens rasistiska och klassföraktande kampanjer, men problemet är lika stort i arbetarklassen. Det vi måste göra är att skicka vidare #metoo till våra arbetsplatser och sopa framför egen dörr.

Arbetarklassens splittring mellan män och kvinnor är vår största svaghet. Arbetsköparna kan med männens hjälp ge kvinnor låglönejobb, tvinga dem jobba hårdare för att ”bevisa sig” och bli fikarummens uppassare. Sexismen håller kvinnorna i schack.

Ovanpå det utför kvinnor fortfarande mest av det obetalda hemarbete som gör att arbetare orkar komma tillbaka till produktionen dag efter dag. Framför allt i omsorgen för barnen.

Det är förståeligt att manliga arbetare känner ängslan inför #metoo. Det finns såklart en risk att avslöjanden blir obehagliga och utnyttjas av motståndare. Men så får det vara, när ingen brytt sig om obehaget och utnyttjandet som kvinnliga arbetare lever med.

#metoo kan ändra maktförhållandena i samhället. Arbetarklassen måste omfamna det som en möjlighet: vi vill ta tag i det här, vi ställer oss i spetsen för det. Manliga arbetare måste hjälpa sina kvinnliga jobbarkompisar, och så hjälper de även sig själva.

I den bästa av världar skulle fackklubbarna tillsätta sanningskommissioner som belyser sexism på jobbet och utdelar sanktioner. Det här får inte bli arbetsköparnas ansvar; de ska inte få chansen att splittra oss igen.

Men troligtvis går facken i försvarsställning inför det ”tjafs” som kan innebära övertid på expeditionen och kanske hota ledarnas egen ställning. Därför är sanningskommissioner bildade och ledda av arbetarkvinnor den säkraste vägen framåt.

Det som börjar med #metoo på arbetsplatserna kan sluta med att arbetarklassen enas. Det gynnar på sikt alla arbetare, och förtjänar uppbackning från alla.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*