Störta de ”starka männen”

Veni, vidi, vici. Det är latin och betyder jag kom, jag såg, jag segrade. Det ska Julius Caesar ha skrivit hem till Rom efter ett slag i det nuvarande Turkiet år 47 före kristus.

Hans skulle senare bli diktator över det konfliktfyllda romerska riket. Själva ordet kejsare kommer från hans familjenamn – en härskare med absolut makt. Europas sista kejsare störtades först på 1900-talet.

Det slutade illa för Julius Caesar, men hans syn på makt lever vidare. Ett samhälle, ett företag eller en förening i kris brukar ropa efter en ”stark man” som kan skapa ordning.

Idén om absolut makt återföds i nya former när privilegierade människor känner sig hotade, när deras sätt att leda helt uppenbart inte gynnar flertalet men de ändå klamrar sig fast vid makten.

Idag korrumperas demokratiska organ av byråkrater och kapitalister som inte valbara – så vad är rösträtten till europaparlamentet, riksdagen, landstinget och kommunen egentligen värd?

Idag militariseras arbetsplatserna långsamt när facken som motvikt försvagas, och arbetares maktlöshet är nästan lika stor i de egna organisationerna som på arbetsplatserna.

Det ropas både här och där efter ”starka män”. Idén om absolut makt har vunnit ny popularitet i ett misskött samhälle och i företag som strävar efter maximal vinst. Eliten vill se ledare som garanterar deras privilegier.

Mot det finns det bara en sak att göra, och det är att stoppa och störta dessa ”starka män”. Vi ska gå framåt – inte bakåt. Vi ska ha aktiva samhällsmedlemmar som organiserar makten tillsammans. På arbetsplatserna ska arbetarna och deras långsiktiga önskan att avskaffa lönarbetet styra.

Det vore inte kaos utan ett steg framåt i samhällets utveckling, som når längre än demokratin någonsin gjorde och rensar undan alla rester av absolut makt. Det vore ett steg mot socialism.

Det kan vara en Trump eller en bolagsdirektör. De kommer, ser och segrar. Eller så sätter man stopp för dem i tid. Inga starka män utan starka självorganiserade arbetarkollektiv, som ger ryggraden åt starka självorganiserade befolkningar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*