Det gröna klassföraktet

El från polska kolkraftverk importerades i december. En konsekvens av miljöpartistisk miljöpolitik.

En ovanligt kall inledning på vintern har lett till ett rekordhögt elpris och vi har fått prova på tyska elpriser, med flera kronor per kilowattimme innan skatter och avgifter. Många har bundna elpriser eller bor i lägenheter där värmen och elen är inräknad, men på längre sikt kommer elpriset att slå igenom som höjda hyror och abonnemang.

Alla konsumtionsvaror som tillverkas i Sverige kommer också att bli dyrare. Pågen räknar med att priset per bröd kommer att stiga med 1-2 kr på grund av elpriserna.

Den svenska inflationen är nu 3.1 % och det beror främst på prisökningarna för elektricitet och bränsle. Arbetarna blir alltså fattigare, eftersom lönerna hade behövt stiga med mer än 3.1 % per år för att hänga med

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde sade för ett år sedan att det höga elpriset skulle leda till effektivisering och skapa ”fördelar för Sverige längre fram”. Nu när Miljöpartiet ser ut att vara på väg ut ur riksdagen är de inte längre så intresserade av att sprida det budskapet. Nu säger Miljöpartiets ena ledare, Per Bolund, att det höga elpriset inte är Miljöpartiets fel. Mer väderberoende elproduktion kommer att sänka elpriserna, enligt honom.

Miljöpartiet har alltid varit nyttiga idioter för olje- och energibolagens vinstmaximering. Det kan verka paradoxalt. Men med hjälp av miljösubventioner så slipper energibolagen betala fullt pris för sina investeringar, samtidigt som de kan sälja elen till överpris i ett land som har elbrist.

För miljöpartiets välbetalda kärnväljare i storstäderna så är energikostnaden inte så viktig. Om de betalar för sin uppvärmning så är det fjärrvärme i södra Sveriges klimat, och de tycker att vanliga arbetare gott kan ta tunnelbanan (som förstås byggts och drivs utan energiförbrukning).

Det enda glädjeämnet för oss som drabbas av den här politiken är att klassalliansen mellan oljebolagsdirektörer och överbetalda innerstadtjänstemän verkar vara i gungning. Det finns kanske en gräns för hur mycket man kan tänka sig att betala för att få en förljugen miljöstämpel på sitt priviligierade liv även bland de mest bortskämda samhällsskikten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*