Osolidarisk välgörenhet

Två sidor av svenskt bistånd

Julen är givandets högtid. Reklamplatserna fylls med bilder på svältande barn, och bidragen till välgörenhetsbolagen slår nya rekord varje december.

Högern pekar alltid stolt på sina insatser för välgörenhet. Föreningar för kapitalister och deras vänner som ordenssällskap och herrklubbar skryter om hur många miljoner som de skänkt till utsatta människor.

Kyrkorna sprider samma budskap i sin reklam. Men trots att Svenska kyrkan omsätter tiotals miljarder och gör flera mångmiljardvinster så ger de nästan inget till välgörenhet. Svenska kyrkans bidrag till ACT (tidigare Lutherhjälpen) täcker inte ens verksamhetens egna kostnader.

Det mesta av välgörenhetensbolagens intäkter kommer från statliga bidrag och individuella gåvor från privatpersoner. Den rätta bilden av institutionerna som sätter svältande barn på sina plakat är en bunt överbetalda biskopar och bolagsstyrelsemän.

Men problemet med välgörenhet är inte att pengarna hamnar i fel fickor, i ett kapitalistiskt system flödar alla pengar dit till slut. Det stora problemet är att den köper makt och gör människors lidande till ett medel för politisk och ekonomisk påtryckning.

Med biståndet kommer politiska och ekonomiska krav. Det handlar om att säkra kontrakt för svensk exportindustri och att tvinga regeringarna i fattiga länder att underkasta sig svensk utrikespolitik.

När lokala krigsherrar trasat sönder landet med svenska klusterbomber och trampminor tar välgörenhetsbolagen över och finansierar en villkorad återuppbyggnad eller lindrar den värsta svälten. Så kan det svenska kapitalet exploatera tredje världen utan att svenska soldater behöver dö eller den svenska flaggan vaja över folkmorden.

Välgörenhetsbolagen är den mest cyniska avarten av kapitalistisk verksamhet och resultaten av deras arbete är en oerhörd ökning mänskligt lidande. De finansierar en permanent inbördeskrigssituation i stora delar av världen, och ju fasansfullare bilder desto större blir deras vinster.

Solidaritet är motsatsen till välgörenhet. Solidaritet innebär att man hjälper dem som förtrycks att slå sig fria. Grundorsaken till krig och förtryck är kapitalisisk exploatering och varje strid som utkämpas mot denna ordning är värd att stödja. Välgörenhet bidrar till att bevara underkastelse, solidaritet är en hjälp till dem som vill slå sig fri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*