Politiken behöver revolutioneras

Någon har sagt att böcker med tunna sidor ger ett opålitligt intryck. Den som snålar med pappret tar inte orden på allvar, och förtjänar därför inte själv att tas på allvar.

Frågan är hur tjockt papper vallöften skulle behöva tryckas på.

Det har varit ”utspelens” stora valrörelse. Inget parti erbjuder en sammanhängande bild av vad de vill göra med samhället utan lockar väljarna med punktinsatser.

Familjeveckor, fler poliser, höjda pensioner, pengar till sjukvården. Miljoner hit och miljarder dit – den ena överträffar den andra. Det är politikens Red Light District och partiledarna lovar en underbar natt 9 september bara de får din valsedel.

Men vad vill de uppnå förutom makten? I riksdagen finns åtta partier som alla försvarar och bygger sin politik på kapitalism. I denna ”den bästa av världar” har vi att omfördela lite skattemedel och finjustera lagstiftning.

Det är vad valrörelsen handlar om, och partierna som viker ut sig är redan förlorade för arbetarklassen.

Det räcker inte för maktlösa löneslavar, arbetarfamiljer i händerna på kredithajar, hela regioner i klorna på gruvbolag. Inte för att ens börja rätta till grundläggande fel som avindustrialisering och energikris.

Rösta på en arbetare från något av ”arbetarpartierna” till riksdagen. Men inse också att de går i koppel. Till ett extraval eller valet 2022 behöver vi förbereda ett självständigt, samhällsförändrande alternativ. Det börjar med kampen om våra arbetsplatser.

Det är ett surt äpple att bita i men ingen annan än du och dina jobbarkompisar och din familj kommer någonsin att bry sig om dig. Därför måste det politiska svaret komma från oss tillsammans.

Den här valrörelsen spränger det sista av det ”svenska samförståndet”. Politiken behöver revolutioneras, och det börjar med att arbetare kommer i rörelse på arbetsplatserna.

1 Comment on Politiken behöver revolutioneras

 1. JA…vi behöver ett nytt verkligt demokratiskt system, där medborgarna har mer att säga till om kring sina skattepengar, sitt samhälle och därmed sina liv. De enda som arbetar med detta (som jag kan se) är Direktdemokraterna med sin nya idé om Flytande demokrati, Äkta Demokrati och en grupp som heter Folkstyret.
  Men allvarligt talat…vårt gamla partipolitiska system som är snart 100 år bör förpassas in i historieböckerna – dags för uppgradering av demokratin!

  Sen behöver vi lika akut också ett nytt ekonomiskt system. I Sverige finns det en social innovatör som redan 1969 la fram en ny genial och enkel samhällssystemidé (Kalle Gustafson). En centerpartist (Gernandt) la fram idén som motion i riksdagen 1976…många har försökt hjälpa till att få ut systmidén till allmän diskussion i årtionden – utan att lyckas. Uppfinnaren lever fortfarande men säger själv att han kommer att få ta sin systemidé med sig i graven – det är verkligen för dj-igt.
  SÖK: Tidfaktorekonomi på nätet den som är intresserad.
  På Facebook: tidskatt
  samt: https://www.facebook.com/groups/2226668604225029/permalink/2697942767097608/

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*