Sätt agendan för Dadgostars turné

Foto: Sveriges radio

I september berättar flera tidningar att Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar besökt SSAB. Det är första anhalten på hennes industriturné. På ett tiotal orter ska hon diskutera klimatomställningen och i Oxölesund talar hon leende om ”värmen från det här fina stålet”.

Turnén är en märklig mix av socialistisk retorik och politisk populism. Retoriken är att partiet påstår sig vilja veta vad arbetarna tycker, vilket Dadgostar också tryckt på i Ekots lördagsintervju. Hon sa sig vilja föra ”en dialog med dem som står längst fram i omställningen” och bygga sin politik ”på dem som gör stålet och tar fram malmen.”

Populismen är att ducka för de sociala och ekonomiska svårigheterna: allt ska bli bättre för alla. Dadgostar vill framstå som både kapitalets och arbetarnas röst, men dessa intressen kan inte förenas. Klasskonflikten bryter fram vid varje stor omställning och då hjälper inte ens Vänsterpartiets överbudspolitik där alla ska få större statsbidrag.

I slutändan blir det mest reklam för industriföretagen, som sägs säkra jobben och rädda planeten.

Men kan vi själva föra in arbetarperspektivet? När det kommer till förslummade arbetsvillkor, bostäder, sjukvård, löneutveckling, bemanning och arbetsmiljö finns konkreta klassbehov som behöver adresseras. Turnén kan faktiskt ge oss chansen.

1 november besöker Dadgostar gruvan i Malmberget. Ta henne på orden och berätta om våra stadsomvandlingar och produktionsomställningar. Låt oss föra en dialog med Vänsterpartiet, låt oss bygga politiken.

I Oxölesund höll arbetarna käft. Dadgostar fick strosa runt med Karl-Petter Thorwaldsson – nyss LO-ordförande och nu rådgivare åt stålbolaget – för att sedan slå en pose framför kamerorna. Och egentligen är det så talande för vår tid: köpta fackgubbar, tysta arbetare, vänstern som följer och kapitalet som leder. Men det behöver inte vara så.

Säg som det är, nu när någon påstår sig lyssna. Sätt agendan för Vänsterpartiets industriturné.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*