Makten att förändra världen

I dagarna går en ny film upp på bio i Storbritannien. Den heter Nae Pasaran! och är gjord av chilenaren Felipe Bustos Sierra. Den ger ett lysande exempel på hur arbetare kan förändra det stora genom det lilla.

1973 tog generalen Augusto Pinochet makten i Chile genom en militärkupp. Det var början på en lång diktatur för att utrota den radikala arbetarrörelsen. Den som är mer intresserad av det rekommenderas se dokumentären La Batalla de Chile.

Ett halvår efter kuppen undrade några arbetare på Rolls Royce fabrik i Skottland vad de kunde göra. Fackklubben hade redan antagit ett uttalande som fördömde Pinochet, men plötsligt öppnade sig ett tillfälle att göra skillnad. Riktig skillnad.

Fabriken tillverkade och reparerade motorer. När delar som användes av det chilenska luftvapnet dök upp så tvekade de inte utan satte arbetet i blockad. Ingen fick röra prylarna från Chile.

Blockaden pågick i fyra år tills någon stal motorerna och skickade iväg dem, antagligen den brittiska underrättelsetjänsten. Det lilla kollektivet hade gett diktaturen på andra sidan jorden en hel del huvudvärk.

Det är värt en tanke i dessa dagar. Den svenska regeringen vägrar stoppa vapenexporten till Saudiarabien trots en statsterror som innefattar styckmord på journalister och extrema nivåer av kvinnoförtryck. Men vi vet också att våra gruvor försörjer landet med järnmalm.

I Brasilien har den nyvalde presidenten Bolsonaro lovat en utrensning av arbetarrörelsen. Mumma för de stora bolag som öppet gav Bolsonaro sitt stöd, oroväckande för landets arbetare.

Sao Paulo brukar beskrivas som Sveriges största industristad. Svenska bolag har fler anställda där än i någon svensk stad. Scania, Astra Zeneca, SKF, Sandvik, ABB och Ericsson har länge varit insyltade i brasilianska affärer. Vad kan vi göra, vi som också jobbar åt dessa?

Hoppas att Nae Pasaran! visas i Sverige. Intervjuerna med de pensionerade arbetarna ger en historia som sällan berättats. Arbetare som på allvar frågar sig vad de kan göra, inser snabbt att de har makt i händerna. Ibland nog mycket att ändra på världshändelserna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*